Επικοινωνία

Από το Blogger.
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ ΤΟΥΣ

Παίζουν το χαρτζιλίκι τους στα online καζίνο και στα τυχερά διαδικτυακά παιχνίδια, «για να βοηθήσουν τη μαμά και τον μπαμπά να πληρώσουν τα “χαράτσια”». Αλλοθι για να τζογάρουν, η σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης. Οι συγκλονιστικές αυτές συμπεριφορές των παιδιών προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για δραματική αύξηση των ποσοστών εθισμού στον διαδικτυακό τζόγο, καθώς ήδη 4 στα 10 παιδιά παρουσιάζουν παθολογική εξάρτηση.

«Βλέπουμε παιδιά με εθισμό στα τυχερά διαδικτυακά παιχνίδια, που έχουν κλέψει τις πιστωτικές κάρτες από τους γονείς τους και τους έχουν χρεώσει ακόμα και 20.000 ευρώ», τονίζει η Αρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Σύμφωνα με την Α. Τσίτσικα, όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο περισσότερο θα παρατηρούνται ακραίες συμπεριφορές των παιδιών. «Το γεγονός ότι παίζουν το χαρτζιλίκι τους για να συνεισφέρουν στα οικονομικά του σπιτιού είναι μια ακραία συμπεριφορά. Τέτοιες βλέπουμε πολλές τελευταία. Τα παιδιά είναι λογικό να δέχονται μεγάλη πίεση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που οι γονείς λόγω ακριβώς της δύσκολης καθημερινότητας λείπουν από το σπίτι και αδυνατούν να τα ελέγξουν», εξηγεί η επικεφαλής της μονάδας.

«Γράφω από... ανάγκη»
«Κανένα παιδί δεν φταίει για ό,τι ακραίο κάνει στον εαυτό του. Πάντα υπάρχουν λόγοι», γράφει στο γράμμα της προς τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας μια 16χρονη κοπέλα εθισμένη στο διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια. Και συνεχίζει: «Ομως, αρχίζει να γίνεται πιο υπεύθυνο και επανελέγχει κάποια στιγμή το πώς θέλει να ζει. Πάντα, βέβαια, με τη βοήθεια που του χρειάζεται».

Τα γράμματα των παιδιών αποτυπώνουν τη μοναξιά που αισθάνονται και το πώς αναζητούν διέξοδο στο διαδίκτυο και στον τζόγο. Ενας ακόμη έφηβος γράφει: «Είμαι μόνος, μα τελικά ποιος φταίει; Ισως λέω πολλά, αλλά κάνω λίγα! Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν δεν ήμουν πραγματικά αδύναμος».

Ο 17χρονος περιγράφει τον εθισμό του. «Μόνος και γεμάτος θυμό! Φίλοι; Δεν μου έμεινε κανείς. Υπάρχει μόνο ένα άτομο στο οποίο μπορώ να τηλεφωνήσω από το κινητό μου. Σύντομα, δεν θα μπορώ να τηλεφωνήσω σε κανέναν. Είναι δικό μου το φταίξιμο που τους έδιωξα έναν έναν από κοντά μου. Ωστόσο, βαθιά μέσα μου, αισθάνομαι ότι εάν είχα την κατάλληλη στήριξη, θα μπορούσα ακόμη και να τα καταφέρω...».

Σήμερα, πάνω από το 15% των εφήβων από 14 έως 16 ετών είναι εθισμένοι στον διαδικτυακό τζόγο και σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς τζογάρουν πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, με βάση έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, στην οποία έχουν προσέλθει και εξεταστεί πάνω από 200 παιδιά για εθισμό στο διαδίκτυο.

Στο Facebook
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook, είναι ο τρόπος που έχουν βρει οι εταιρείες για να «σπρώχνουν» τα τυχερά διαδικτυακά παιχνίδια. «Συνήθως, η εμπειρία διαδικτυακού τζογαρίσματος ξεκινάει αθώα. Ο χρήστης μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να λάβει μία πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα τυχερό παιχνίδι. Ενα τυπικό παιχνίδι του είδους είναι το Zynga Poker, το οποίο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διαθέτει 7.000.000 χρήστες την ημέρα μόνο από το Facebook, διαθέσιμο σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες», αναφέρει ο Γιώργος Φλώρος, ψυχίατρος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Και εξηγεί ότι «παρόλο που το παιχνίδι ξεκινάει εντελώς δωρεάν, έχει την επιλογή χρήσης πραγματικών χρημάτων, αν και σε μικρότερη αναλογία με τις εικονικές μάρκες, ώστε να ξεκλειδώσει για τον χρήστη τα ειδικά τραπέζια για τους ξεχωριστούς παίκτες».

Υπάρχουν Ελληνόπουλα, σύμφωνα με τον Γ. Φλώρο, που μέσω αυτού του τρόπου έφτασαν να παίζουν σε παγκόσμιο τουρνουά πόκερ.

Ξεκινούν από το Δημοτικό!

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εμπειρία του διαδικτυακού τζόγου τείνει να γίνεται συχνότερη στις μικρότερες ηλικίες, σε μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, καθώς το 13% χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ίντερνετ καφέ, όπου παίζονται παντός είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια, ορισμένα από τα οποία έχουν και τον χαρακτήρα του τζόγου. Είναι ενδεικτικό ότι το 95% των εφήβων που επισκέφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010 το ειδικό ιατρείο για τον εθισμό στο διαδίκτυο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν εθισμένοι σε κάθε λογής ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν 70 περιστατικά με ανήλικα παιδιά. «Το διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους δρόμους στην προώθηση συμπεριφοράς τζόγου σε εταιρείες που προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν στο χρήστη και να τον δελεάσουν αποσκοπώντας στο οικονομικό όφελος», τονίζει η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Και καταλήγει: «Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει επί της ουσίας τα εκατομμύρια των sites». 

Πηγή: real.gr

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες