Επικοινωνία

Από το Blogger.
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΨΝΠΟ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΧΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ




Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου

«Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας», και άλλες διατάξεις»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το Σχέδιο Νόμου όπως εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή αντιβαίνει στο πνεύμα του νομοθέτη και του εισηγητή όπως αυτό εκφράζεται στη γενική αιτιολογική-εισηγητική έκθεση. Διότι ουσιαστικά η αιτιολογική έκθεση εστιάζει μόνο ως προς το πλαίσιο λειτουργίας των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών.

Στο Σχέδιο Νόμου προτείνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση –συγχώνευση του

Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου και η ένταξή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως τμήμα αυτού.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου κάλυπτε έως σήμερα τις ανάγκες της Πιερίας, της Θεσσαλίας και τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας με ένα πολυάριθμο δίκτυο δομών και υπηρεσιών και θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας έως ότου οι παραπάνω νομοί αναπτύξουν δίκτυα Ψυχικής Υγείας και Ψυχιατρικές Κλίνες κάτι που δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Ως εκ τούτου προτείνεται η τροποποίηση του σχεδίου νόμου στα σημεία που παρατίθενται παρακάτω, προκειμένου το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο –Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να συνεχίσει ως Τομέας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και όχι ως τμήμα αυτού, γιατί το υφιστάμενο δίκτυο περιλαμβάνει τμήματα, υπηρεσίες και δομές που μόνο σε έναν τομέα μπορούν να συμπεριληφθούν και όχι σε τμήμα.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

Με την τροποποίηση της παρ.1 του άρθρου 2 εξασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και β) διασφαλίζεται η τρίτη φάση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Με την τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 30

α)Η επωνυμία του Ψυχιατρείου σε «νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου» γιατί εκ παραδρομής αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου».

β)Κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση από τμήμα σε τομέα, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτόν όλο το Δίκτυο Δομών, τμημάτων και Υπηρεσιών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που λειτουργούν σήμερα.

Με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 31 διορθώνεται η λέξη «τμήμα» με τη λέξη «Τομέας Ψυχικής Υγείας».

Με την τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 31 γίνεται πρόβλεψη στην κατάρτιση του νέου Οργανισμού όπου προβλέπονται εκτός από οργανικές θέσεις, προσωποπαγείς και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με την τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 31 προβλέπεται η ταυτόχρονη τροποποίηση γιατί δεν υπάρχει Οργανισμός που να περιλαμβάνει τις δομές και τις θέσεις εργασίας του υφιστάμενου Δικτύου.

Άρθρο 2

Το άρθρο 2 παρ. 1 να τροποποιηθεί ως εξής:

Άρθρο 2 Νοσοκομεία ΕΣΥ- Ενιαία ΝΠΔΔ

1.Από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 32 και 70 του Ν. 3918/11 (ΦΕΚ 31 Α), του άρθρου 66 του Ν. 3984/11 (ΦΕΚ 150 Α), του άρθρου 18 του Ν.3868/10 (ΦΕΚ 129 Α) και της αντίστοιχης απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ρυθμίζεται ο τίτλος και η έδρα του ΝΠΔΔ, ενώ ενοποιούνται μέχρι 31.12.2012 οι οργανισμοί των ανωτέρω, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων του

ΕΣΥ. Από 1.1.2013 τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διαθέτουν ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών.

Εξαιρουμένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που καταργούνται ή συγχωνεύονται αντίστοιχα. Για τον προϋπολογισμό του Τομέα Ψυχικής Υγείας απαιτείται να υφίσταται ξεχωριστός κωδικός οικονομικής διαχείρισης. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζεται κάθε είδους θέμα που αφορά τα ανωτέρω»

Άρθρο 30

Το άρθρο 30 παρ. 5 να τροποποιηθεί ως εξής σε δυο σημεία (α +β):

5. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου» (α) καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως Τομέας Ψυχικής Υγείας, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και θα υπάγονται όλες οι Υπηρεσίες και οι Δομές του Δικτύου Ψυχικής Υγείας (β).

Άρθρο 31

Το άρθρο 31 παρ.1, 3 και 5 να τροποποιηθούν ως εξής:

1.«Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται δεν θίγονται. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μεταφέρονται στο νοσοκομείο που εντάσσεται ως Τομέας Ψυχικής Υγείας για τη στελέχωση του ψυχιατρικού τμήματος.

3. Το πάσης φύσεως προσωπικό, όχι μόνο αυτό που κατέχει οργανικές θέσεις κατά το χρόνο ένταξης, αλλά και το προσωπικό με προσωποπαγής θέσεις και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου , μεταφέρεται αυτοδικαίως με τις αντίστοιχες κατά περίπτωση θέσεις τους, στο οικείο νοσοκομείο που εντάσσονται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχουν. Για την υπηρεσιακή κατάσταση (άδειες, αποσπάσεις, μετακινήσεις, πειθαρχικές διαδικασίες, λύση υπηρεσιακής σχέσης κ.λπ.) του ανωτέρω προσωπικού, εφαρμόζονται μετά την κατά τα άνω μεταφορά του στα νοσοκομεία υποδοχής, οι διατάξεις που διέπουν το αντίστοιχο προσωπικό των φορέων αυτών. Το ίδιο προσωπικό, μετά τη μεταφορά του, μισθοδοτείται από τα νοσοκομεία υποδοχής και λαμβάνει τις αποδοχές της αντίστοιχης κατηγορίας (μισθολόγιο, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ.) του προσωπικού αυτών. Το παραπάνω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε πριν από τη μεταφορά του στους φορείς υποδοχής.

5.Για την αυτοδίκαιη μεταφορά οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Διοικητή της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, με την ταυτόχρονη τροποποίηση του Οργανισμού λειτουργίας. Το προσωπικό που κατέχει θέσεις οργανικές ή προσωποπαγείς στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργήθηκαν και εντάχθηκαν ως ψυχιατρικό τμήμα στο οικείο Νοσοκομείο, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας απαγορευμένης κάθε εσωτερικής μετακίνησης του για οποιοδήποτε λόγο. 

ΔΕΛΤΊΑ ΤΥΠΟΥ
- Κατατέθηκε την Τετάρτη (29.2.2012) η τροπολογία επί του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία που αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου από τον βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του ότι παρήλθε ο προβλεπόμενος από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνος για την κατάθεση τροπολογιών επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η τροπολογία θα εισαχθεί και θα συζητηθεί σε επόμενο νομοσχέδιο στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής: «Το Σχέδιο Νόμου όπως εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή αντιβαίνει στο πνεύμα του νομοθέτη και του εισηγητή όπως αυτό εκφράζεται στη γενική αιτιολογική-εισηγητική έκθεση. Διότι ουσιαστικά η αιτιολογική έκθεση εστιάζει μόνο ως προς το πλαίσιο λειτουργίας των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών.

Στο Σχέδιο Νόμου προτείνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση –συγχώνευση του

Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου και η ένταξή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως τμήμα αυτού.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου κάλυπτε έως σήμερα τις ανάγκες της Πιερίας, της Θεσσαλίας και τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας με ένα πολυάριθμο δίκτυο δομών και υπηρεσιών και θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας έως ότου οι παραπάνω νομοί αναπτύξουν δίκτυα Ψυχικής Υγείας και Ψυχιατρικές Κλίνες κάτι που δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Ως εκ τούτου προτείνεται η τροποποίηση του σχεδίου νόμου στα σημεία που παρατίθενται παρακάτω, προκειμένου το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο –Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να συνεχίσει ως Τομέας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και όχι ως τμήμα αυτού, γιατί το υφιστάμενο δίκτυο περιλαμβάνει τμήματα, υπηρεσίες και δομές που μόνο σε έναν τομέα μπορούν να συμπεριληφθούν και όχι σε τμήμα».

-Από την σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη με θέμα την λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου (Ψ.Ν.Π.Ο.) οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν σε συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις τις οποίες κοινοποίησαν στην Βουλευτή Πιερίας κα Μαρία Μίχου.

Μετά την εξέλιξη αυτή η κα Μίχου ανέλαβε πρωτοβουλία αποστέλλοντας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις στα επίμαχα άρθρα.

Στόχος είναι να περάσουν από σήμερα – εάν αυτό είναι δυνατόν – οι προτεινόμενες αλλαγές.

Όπως τόνισε η Βουλευτής: «Για τα επίμαχα θέματα υπάρχουν προφορικές δεσμεύσεις και μένει να δούμε ποιες από αυτές θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια».

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες