Επικοινωνία

Από το Blogger.
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

-    Επιστολή Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, προς τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλη Έξαρχο
-    Ζητούν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τους βουλευτές


Η επιστολή κατατέθηκε την Πέμπτη 26/1/2012 στον κ. Έξαρχο από την Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κα Χ. Αράπογλου, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία.
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση είναι και η αναπτυξιακή ταυτότητα της Βορείου Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργού της χώρας, ήταν η μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης σε Γενική Γραμματεία. Παραβλέποντας τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές, θεωρήσαμε την ενέργεια αυτή ως ένα πρώτο βήμα αναβάθμισης του αναπτυξιακού ρόλου που καλούνταν να διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία, με τη δραστηριοποίηση δύο Υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη ώστε να ανταποκρίνονται αμεσότερα στις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας και υπαγομένων αντίστοιχα στα τότε Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Τα πρώτα σύννεφα όμως άρχισαν να διαφαίνονται με τη μεγάλη καθυστέρηση καθορισμού αρμοδιοτήτων τουλάχιστον στον έναν από αυτούς που, θεωρητικά, θα έπρεπε να αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα της ανάπτυξης σε μια περιοχή που εμφανίζει από καιρό τεράστια προβλήματα αποβιομηχάνισης, ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, παρακμάζουσας εμπορικής αγοράς, μιας περιοχής που αναζητά επειγόντως μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα.

Μετά από ένα περίπου εξάμηνο, η τότε πολιτική ηγεσία παρουσίασε τη δημιουργία και το οργανωτικό σχήμα της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης Μακεδονίας – Θράκης, με σκοπό «…το σχεδιασμό, την προώθηση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με προώθηση των αρχών της αειφορίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης στις υποδομές που χρησιμοποιεί και με πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων αρχών διοίκησης…». Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτισαν με επιστολές τους παραγωγικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου 2010, η θέση «αναβαθμίστηκε» και τον Υφυπουργό αντικατέστησε Υπουργός Αναπληρωτής, θέση που διατηρείται μέχρι σήμερα. Χρειάστηκε όμως να περάσει άλλο ένα εξάμηνο για να λειτουργήσει, τον Απρίλιο του 2011, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Ε.Μ.Α., ενώ μέχρι σήμερα, δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά, δεν έχει λειτουργήσει πλήρως και όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Μακεδονίας – Θράκης.

Στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης συνέχισε να λειτουργεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδομών που εδώ και είκοσι πέντε περίπου χρόνια έχει να επιδείξει σημαντική δουλειά όχι μόνο σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος αλλά και διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Από τα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια της Καστοριάς και της Σιάτιστας μέχρι τη γνωστή σε όλη την Ελλάδα παλιά πόλη της Ξάνθης, ό, τι διασώθηκε, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας.

Συνέχισε να λειτουργεί το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) που μελετά, επιβλέπει και εποπτεύει εργασίες για τη συντήρηση και εκτέλεση έργων στις μονές του Αγίου Όρους.

Σοβαρό έργο στον τομέα της Εποπτείας της Αγοράς έχει να επιδείξει το Σώμα Ελεγκτών Ποιότητας Προϊόντων, για τη στελέχωση του οποίου εκπαιδεύτηκαν 35 άτομα, μια ακόμη υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης. Επίσης, η ΓΓΜΘ έχει (θεωρητικά) την εποπτεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ενώ πολλές φορές αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή καλώντας διάφορους φορείς της πόλης προκειμένου να συναποφασίσουν για σοβαρά θέματα.

Όλα αυτά, δεν συνυπολογίστηκαν όταν, πριν από μερικές μέρες, εντελώς αιφνιδιαστικά και κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξήγγειλε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, επικαλούμενος λόγους οικονομίας(;), μηδενίζοντας το έργο της ΓΓΜΘ και λοιδορώντας συλλήβδην τους εργαζόμενους λέγοντας ότι  «…έχουμε 110 υπαλλήλους στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δεν είχε καμία αρμοδιότητα επί δέκα χρόνια και οι λαϊκιστές και υποκριτές θέλουν να διατηρήσουμε σε λειτουργία…» 

Αμείλικτα προκύπτουν τα ερωτήματα:
•    Ποια ήταν τα αποτελέσματα της «αναβάθμισης» του πρώην Υπουργείου σε Γενική Γραμματεία; Δοκιμάσαμε ένα νέο σχήμα που τελικά απέτυχε;
•    Τι απέγινε τελικά η αναπτυξιακή πολιτική στο Βορειοελλαδικό χώρο, το σημαντικότερο τμήμα της περιφερειακής ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποτελέσει και το εφαλτήριο για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας;
•    Ποιο είναι το «δυσθεώρητο» ποσό που θα εξοικονομηθεί  - εφόσον ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι – από την κατάργηση μερικών επιδομάτων διευθυντικών θέσεων και θέσεων προϊσταμένων;
•    Δοκιμάστηκε κάποιο νέο οργανόγραμμα ώστε να αποκτήσουν οι Διευθύνσεις και οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν συγκεκριμένο ρόλο, εφαρμόζοντας και συντονίζοντας πολιτικές για την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τους άλλους τομείς δραστηριότητας του πρώην ΥΜΑ-Θ;
•    Με ποια δομή θα υπηρετηθούν οι σημερινές λειτουργίες και ποιο το Σχέδιο για την αναβάθμισή τους;

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες