Επικοινωνία

Από το Blogger.
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας όσων αφορά στα γεωδεδομένα.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

ΘΕΜΑ: ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΒΑΘΡΑ
Οι τεχνολογίες  Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης που μπορούν να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της και στη διεύρυνση της συμμετοχής όλων των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Επιπρόσθετα, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση από το υφιστάμενο γραφειοκρατικό σύστημα και τον παραδοσιακό τρόπο οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης ,σε ένα μοντέλο λειτουργίας που θα χαρακτηρίζεται από γρήγορες και ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως επίσης και την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
Πολύ μεγάλη πληροφορία σήμερα γεωναφέρεται. Πληροφορίες όπως χρήσεις γης, ρυμοτομικά και πολεοδομικά σχέδια, δασικές περιοχές, περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον μπορούν άμεσα να κωδικοποιηθούν, ψηφιοποιηθούν (όσα δεν έγιναν στο Γ’ ΚΠΣ) και να ενσωματωθούν σε μια κοινή πλατφόρμα γεωδεδομένων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας, πάταξης της διαφθοράς (λιγότερη επαφή ενδιαφερόμενου με δημόσια υπηρεσία) και ανάπτυξη ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που όλοι θα γνωρίζουν τι, και με ποιους όρους θα αξιοποιήσουν ακίνητη περιουσία.
Δράσεις όπως η Κτηματογράφηση της χώρας, αποτελεί μια βασική πολιτική, που αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Σε αυτό το πεδίο έχουν γίνει κάποια βήματα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά πρέπει, άμεσα να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να διαθέτει πλέον η Ελλάδα ένα πλήρες ψηφιοποιημένο Εθνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλες δράσεις όπως το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και η καταγραφή της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας, πρέπει να συγκλίνουν σε μια ενιαία δράση και αποτέλεσμα.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση και δημιουργία κοινής πλατφόρμας γεω-δεδομένων;
-Υπάρχει προγραμματισμός για τη δημιουργία «αρχαιολογικού κτηματολογίου»;
-Με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί η Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην κατεύθυνση αυτή;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος 

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες