Επικοινωνία
Από το Blogger.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Ετικέτες
- Καιρός (50)
- Προφίλ Ημέρας (48)
- Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας (34)
- Δήμος Δίου-Ολύμπου (32)
- Υγεία (25)
- Π.Ε.Πιερίας (21)
- Αγροτικά (18)
- Διεθνή (17)
- Επιμελητήριο (17)
- Γελοιογραφία (14)
- ΔΕΗ (14)
- Δήμος Κατερίνης (12)
- Παιδεία (12)
- Θανάσης Παπαγεωργίου (11)
- Εκπαίδευση (10)
- Μαρία Μίχου (10)
- Πιερικός Αρχέλαος (9)
- Αστυνομία (8)
- Επιχειρηματικότητα (7)
- Αλληλέγγυοι (6)
- Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης (6)
- Εργασία (5)
- Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (5)
- Πολιτιστικά (5)
- Ανεργία (4)
- Κοινωνικό Παντοπωλείο (4)
- Λιτόχωρο (4)
- Οικολογία (4)
- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίον (3)
- ΕΚΑΒ (3)
- Σοφία Μαυρίδου (3)
- Κινηματογράφος (2)
- Κινηματογραφική λέσχη (2)
- Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης (2)
- Σύλλογος Μικρασιατών (2)
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ "ΦΤΗΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ" ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Το ρόλο της Ινδίας ως «φθηνό φαρμακείο» του πλανήτη απειλεί η εμπορική συμφωνία Δελχί -Βρυξελλών
Οι προσπάθειες Ινδίας και ΕΕ να συσφίξουν τις εμπορικές τους σχέσεις απειλούν την ικανότητα της Ινδίας να προσφέρει σωτήρια φάρμακα στους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη.
Οι προσπάθειες Ινδίας και ΕΕ να συσφίξουν τις εμπορικές τους σχέσεις απειλούν την ικανότητα της Ινδίας να προσφέρει σωτήρια φάρμακα στους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη.
Ο Ινδός πρωθυπουργός και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής του Σαββατοκύριακου στο Νέο Δελχί θα ξεπεράσει τις διαφωνίες γύρω από τα όρια στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και τους ινδικούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία υγείας και ακτιβιστές ανησυχούν, όμως, ότι η Ινδία μπορεί να υποχωρήσει στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και την προσφορά εγγυήσεων στους επενδυτές, που θα μπορούσαν να δώσουν τελειωτικό χτύπημα στην παγκόσμια προσφορά γενόσημων (generic) φαρμάκων.
Η ινδική φαρμακοβιομηχανία, με τζίρο 26 δισ. δολάρια το χρόνο, έχει καταστεί πραγματικός κινητήρας κερδοφορίας, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15% με 25%. Την ίδια στιγμή, η ινδική φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί πραγματική πηγή ζωής για εκατομμύρια ασθενείς σε φτωχές χώρες, πολλοί από αυτούς στην Αφρική, που αδυνατούν να δαπανήσουν τα υπέρογκα ποσά που κοστίζουν τα δυτικά φάρμακα για το HIV, την ελονοσία, το άσθμα και τον καρκίνο. Η Ινδία παρασκευάζει σήμερα ποσοστό 80% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων κατά του HIV. Η ΕΕ πρότεινε για το λόγο αυτό το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου να περιλαμβάνει εδάφιο, που θα εγγυάται την ελεύθερη παρασκευή γενόσημων φαρμάκων από την ινδική φαρμακοβιομηχανία.
Παρά τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις, όμως, η συμφωνία θα επιτρέψει στις μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες να καταθέτουν αγωγές, εμποδίζοντας την παρασκευή ορισμένων γενόσημων φαρμάκων. «Η ΕΕ μετέβαλε τη στρατηγική της, δίνοντας έμφαση πλέον στην εφαρμογή των νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας, με τέτοιο τρόπο που θα συρρικνώσει την παρασκευή γενόσημων», λέει ο Ντίλιπ Σα, πρώην στέλεχος της Pfizer και σημερινός επικεφαλής της οργάνωσης Ινδική Φαρμακευτική Συμμαχία.
Την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες ασθενείς του HIV διαδήλωσαν στο κέντρο της ινδικής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε συμφωνία που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβασή τους σε φτηνά έκδοχα φαρμάκων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου