Επικοινωνία

Από το Blogger.
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ - Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ



Άγιος Βαλεντίνος

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των ερωτευμένων. Επίκεντρο η 14η Φεβρουαρίου, ημέρα του «Αγίου Βαλεντίνου».
Στην πραγματικότητα όμως τη μέρα αυτή, δεν γιορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου, ο οποίο άλλωστε δεν μνημονεύεται στα επίσημα χριστιανικά εορτολόγια, καθολικό και ορθόδοξο. Αυτό που εορτάζεται είναι ο έρωτας, ο Έρως, που στην ελληνική μυθολογία
ήταν θεός, καρπός της Αφροδίτης και του Άρη.
Οι ρίζες της γιορτής χάνονται στις εποχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τότε, την 14η Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις προς τιμήν της θεάς Juno η οποία ήταν προστάτιδα της οικογένειας, των γυναικών και της συζυγικής πίστης και αγάπης (αντίστοιχη της Θεάς Ήρας). Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή Lupercalia, μια παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα και τον έρωτα.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις της εποχής, οι ζωές των νεαρών αγοριών και κοριτσιών ήταν αυστηρά διαχωρισμένες. Την ημέρα αυτή όμως, την περνούσαν μαζί. Κατά τη διάρκεια της Lupercalia,  τα κορίτσια έγραφαν τα ονόματά τους σε έναν κλήρο η καθεμιά και τα τοποθετούσαν σε ένα βάζο. Κάθε αγόρι επέλεγε από έναν κλήρο και περνούσε όλη τη διάρκεια της γιορτής συνοδεύοντας την κοπέλα που λάχαινε. Πολλές φορές το ζευγάρωμα αυτό των παιδιών κρατούσε έναν ολόκληρο χρόνο και συχνά τα ζευγάρια ερωτεύονταν και κατέληγαν στο γάμο.
Η ιδέα εορτασμού του Αγ. Βαλεντίνου παγκοσμίως καθιερώθηκε από τους Γάλλους. Ο Άγ. Βαλεντίνος ερήμην του χρίστηκε προστάτης των ερωτευμένων όταν ο πάπας Γελάσιος, το 496 μ.Χ. μετέφερε τα Lupercalia μία μέρα πριν, ώστε να σταματήσει η λατρεία τους.
Η ιστορία του περίεργου αυτού Αγίου, σκεπάζεται ακόμα και σήμερα από ένα πέπλο μυστηρίου. Η καθολική εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις τέτοιους αγίους εκ των οποίων όλοι μαρτύρησαν.
Κατά μία εκδοχή, υπήρξε επίσκοπος του Τέρμινι της Ιταλίας. Λατρεύεται από τον 4ο αιώνα στη Ρώμη, στο παρεκκλήσι της βασιλικής της Via Flaminia. Θεωρείται προστάτης των επιληπτικών. Μαζί με τον Αγιο Μάριο, πάντρευαν ζευγάρια χριστιανών την εποχή που ο Κλαύδιος το είχε απαγορεύσει γιατί δεν έβρισκε άνδρες για τις εκστρατείες του και πίστευε ότι ο λόγος ήταν πώς οι άνδρες δεν ήθελαν να αφήσουν τις οικογένειές τους και τις αγαπημένες τους. Οι δύο Ιερείς βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Ο Άγιος Βαλεντίνος μαρτύρησε στις 14 φεβρουαρίου του 270 μ.Χ. παραμονή της Lupercalia. Η δυτική εκκλησία μετέτρεψε την ειδολωλατρική γιορτή σε γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου και από τότε οι καθολικοί αλλά και όλος ο κόσμος γιορτάζουν τον Αγιο Βαλεντίνο (ο Αγιος Μάριος έμεινε στην λήθη).
Σύμφωνα με άλλο θρύλο, ο Άγ. Βαλεντίνος ήταν φυλακισμένος σε μια από τις ρωμαϊκές φυλακές όπου και ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του, γεγονός που οδήγησε στην εκτέλεσή του. Λέγεται ότι λίγο πριν το θάνατό του, άφησε στην κόρη του δεσμοφύλακα, ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «Από το Βαλεντίνο σου» φράση που έχει μείνει ως σήμερα.
Η τρίτη εκδοχή θέλει να εορτάζεται η συγκεκριμένη ημερομηνία, εξαιτίας μιας αρχαίας πεποίθησης ότι τα πουλιά άρχιζαν να ζευγαρώνουν στις 14 Φεβρουαρίου.

Ας δούμε τώρα πώς κατά άλλη εκδοχή επιλέχθηκε το όνομα "Βαλεντίνος". Σύμφωνα με το "Λεξικό Ελλ. και Ρωμ. Βιογραφίας και Μυθολογίας" του Σμιθ, οι Ρωμαίοι ταύτιζαν τον Λούπερκους με το θεό Πάνα, που λατρευόταν στην Αρκαδία, ως θεός του φωτός. Απ' αυτή την άποψη, ο Πάνας ταυτίζεται με το φοινικικό θεό Βάαλ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Βάαλ, ωστόσο, ήταν κι ο τίτλος του Νεβρώδ, ιδρυτή της Βαβυλώνας και θεοποιημένος ήρωας, που εισήγαγε το βαβυλωνιακό ειδωλολατρικό σύστημα.
Κάποιες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Νεβρώδ, κυνήγησε στα Απέννινα όρη λύκους, απ' όπου και ονομάστηκε Λούπερκους καθώς και Βαλεντίνος (Valentinus) απ' το επίθετο valeus (=ισχυρός). Όσον αφορά τη χρήση του συμβόλου της καρδιάς, εικάζεται ότι επειδή στη γλώσσα της Βαβυλώνας αυτή προφέρεται βαλ, απ' την ομοιότητα στην προφορά με τ' όνομα του, έγινε σύμβολο του Βάαλ.
Κι αν αναρωτιέστε γιατί ορίστηκε η 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα της γιορτής, θα δείτε πως υπάρχει κι εδώ η εξήγηση. Η γέννηση του Νεβρώδ-Βάαλ, τοποθετήθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Στον 21ο αιώνα π.Χ. αυτό συνέπιπτε με την 6η Ιανουαρίου και η Σεμίραμις η Α' όρισε τα γενέθλια του Νεβρώδ, να γιορτάζονται αυτήν την ημέρα. Ωστόσο, οι αρχαίοι θεωρούσαν τη μητέρα ακάθαρτη, έως την 40ή ημέρα μετά τη γέννηση του παιδιού της. Μετρώντας 40 ημέρες μετά την 6η Ιανουαρίου, καταλήγουμε στις 15 Φεβρουαρίου (ή το βράδυ της 14ης, όπως υπολόγιζαν τις ημέρες από τη δύση του ηλίου).
Δηλαδή, ερχόμαστε στα Λουπερκάλια ή στη σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτήν ακριβώς την ημέρα πίστευαν πως παρουσιάστηκε δημόσια πια καθαρισμένη, η μητέρα του Νεβρώδ με τον ίδιο. Βλέπουμε, τελικά, πως η "σύγχρονη" για μας αυτή γιορτή, δεν είναι τίποτ' άλλο, παρά ένα πανάρχαιο ειδωλολατρικό έθιμο.

Έτσι ή αλλιώς, χριστιανική ή μη, η μέρα αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο ταίρι μας και να δώσουμε την ευκαιρία σε ζαχαροπλαστεία και ανθοπωλεία να ανασάνουν από την κρίση.
ΠΗΓΕΣ

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες