Επικοινωνία

Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Νέο γύρο αντιπαραθέσεων προκαλεί το αίτημα της τρόικας για μεγαλύτερο άνοιγμα των νομικών επαγγελμάτων. «Πόλεμος» δικηγόρων - συμβολαιογράφων για τη μεταφορά πολλών υποθέσεων και εκτός δικαστηρίων

Τις έντονες αντιδράσεις του νομικού κόσμου έχουν προκαλέσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη δικαιοσύνη. 
 
«Σκληρά» μέτρα για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και τον έλεγχο της απόδοσής τους ζητεί η τρόικα, αξιώνοντας ακόμα μεγαλύτερο «άνοιγμα» των νομικών (και όχι μόνο) επαγγελμάτων, γεγονός που θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.


Αρκετές από τις υποδείξεις - αιτήματα της τρόικας ικανοποιούνται με το εκκρεμές πολυνομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη, με διατάξεις που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικηγόρων πανελλαδικά, ενώ την Πέμπτη οι Αθηναίοι δικηγόροι πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο γήπεδο του Πανελληνίου για να ληφθούν αποφάσεις. Παράλληλα σήμερα επρόκειτο να γίνουν πανελλαδικά 3ωρες (από τις 11 π.μ.) διακοπές των συνεδριάσεων και πανδικαστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα δικαστήρια όλης της χώρας, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί αξιώνουν την απόσυρση ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που θεωρούν ότι είναι αντίθετες στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία τους.

Την ίδια στιγμή προκύπτει ότι ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ δικηγόρων - συμβολαιογράφων σχετίζεται στην πραγματικότητα με μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα για μεταφορά ύλης εκτός δικαστηρίων σε διάφορες υποθέσεις (συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις υποθήκης, σύσταση - λύση εταιρειών, εκτέλεση διαταγών πληρωμής κ.λπ.) και τα οποία έχουν αποκρούσει έντονα οι δικηγόροι.

Τώρα, όμως, κινδυνεύουν να βρεθούν και εκτός συμβολαίων, αφού η τρόικα υποδεικνύει να μην υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή δικηγόρων και τους τίτλους ιδιοκτησίας να ερευνούν πλέον οι συμβολαιογράφοι στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ ζητεί να ορίζονται διαμεσολαβητές και μη δικηγόροι.

Στον χώρο της δικαιοσύνης η τρόικα ζητεί να περιοριστεί ο ρόλος των δικαστών σε κάποιες υποθέσεις, να «τρέξουν» γρήγορα υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, πτωχευτικού δικαίου και εκτέλεσης οφειλών, αξιώνοντας να υιοθετηθούν αποτρεπτικά μέτρα έναντι μη συνεργάσιμων οφειλετών στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τις 167.000 εκκρεμείς φορολογικές δίκες, η τρόικα ζητεί να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% μέχρι τέλος Ιουνίου και τουλάχιστον κατά 80% μέχρι τέλος του έτους, υποδεικνύοντας την πλήρη εκκαθάρισή τους μέχρι τον Ιούλιο 2013, με προτεραιότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων μεγάλης αξίας άνω του 1 εκατ. €.
Από τον Μάιο η κυβέρνηση πρέπει να εμφανίζει ανά 3μηνο τα αποτελέσματα.Ακόμα ζητεί με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων να αλλάξει για ακόμα μια φορά ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, να ενισχυθούν οι θεσμοί της προδικαστικής συνδιαλλαγής, της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι σημαντικός αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων θα χρησιμοποιούν αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών.

Ανοιγμα επαγγελμάτων
Τι απαιτεί η τρόικα
Αλλαγή του ν. 3919/11 ζητεί η τρόικα, διαπιστώνοντας πολλά κενά στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, θέτοντας μάλιστα ζήτημα άμεσης κατάργησης σωρείας ρυθμίσεων του Κώδικα Δικηγόρων. Πέρα από τις εταιρείες - χταπόδια (που ήδη θεσπίστηκαν), η τρόικα αξιώνει:
  • Να καταργηθεί η απαγόρευση να διοριστούν δικηγόροι, υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών ή συμβολαιογράφοι, μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους.
  • Να ερευνούν οι συμβολαιογράφοι τους τίτλους ιδιοκτησίας και να καταργηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου σε διάφορα συμβόλαια νομικών μεταβιβάσεων.
  • Να επιτρέπεται σε δικηγόρο με πάγια περιοδική αμοιβή (έμμισθο) να έχει περισσότερους εντολείς και να καθοριστεί με υπουργική απόφαση ένα ελάχιστο ποσό.
  • Να επιτραπεί και σε μη δικηγόρους να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή σε αστικές, εμπορικές υποθέσεις.
  • Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά για ποσά αναφοράς, ορίζοντας ένα σύστημα προκαταβαλλόμενων παγίων - συμφωνημένων ποσών για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή δικηγορική παράσταση, που να μη συνδέεται με συγκεκριμένο «ποσό αναφοράς».
  • Να οριστούν δικηγορικές εισφορές προς τους συλλόγους τους, που να αντανακλούν τα λειτουργικά τους έξοδα και να μη συνδέονται με τις τιμές που επιβάλλονται από το επάγγελμα.


0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες