Επικοινωνία

Από το Blogger.
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Συμφώνησαν στην αναγκαιότητα προστασίας του κατώτατου μισθού οι κοινωνικοί εταίροι.


Οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.


Τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έληξε πριν από λίγο, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, (ΓΣΕΕ) συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της προστασίας του κατώτερου μισθού, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ ασφαλείας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης», ανέφερε σε δήλωσή του ο ΣΕΒ, ο οποίος και είχε παραθέσει τις παρακάτω προτάσεις:
•Να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ χωρίς μειώσεις αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της τον Δεκέμβριο του 2012.
•Να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές (τριετίες, λοιπά αυτόματα επιδόματα).

Ο ΣΕΒ, ακόμη, στο πλαίσιο των προτάσεών του κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που:

1. Θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος - χωρίς όμως να προσφύγει σε νέους φόρους που θα αύξαναν και τα λουκέτα και την ανεργία, ενώο έλλειμμα από την περικοπή των εισφορών μπορεί θα καλυφθεί με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

2. Θα ενισχύουν την απασχόληση, όπως:
α) παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας (μείωση φόρου εισοδήματος αντίστοιχη με το κόστος επιδόματος ανεργίας για κάθε νέα θέση εργασίας).
β) εφαρμογή προγραμμάτων (μέσω ΕΣΠΑ) για κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με οικονομική συμμετοχή του εργοδότη.
γ) εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.

3. Θα κλείσουν εκκρεμότητες και θα απαλλάσσουν τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιβαρύνσεις, με:
α) την έκδοση Υπ. Αποφάσεων που εκκρεμούν για μία σειρά από ζητήματα (κάρτα εργασίας, συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσα τραπεζών /ΕΛΤΑ, ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες προς ΟΑΕΔ/ΦΚΑ/Επιθ. Εργασίας).
β) την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 104/2008 για την προσωρινή απασχόληση χωρίς τις ελληνικές "πρωτοτυπίες" που την ακυρώνουν ως εργαλείο ενίσχυσης της απασχόλησης
γ) την εκλογίκευση των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων όπου δεν υπάρχει δόλος του εργοδότη.
δ) την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
ε) την άρση των περιπλοκών και των αντιθέσεων στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

4. Θα άρουν τα αντικίνητρα στη διανομή κερδών στους εργαζομένους.

5. Θα καταπολεμήσουν την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, αυτή εκτιμάται σε 30% και δεν υπακούει σε καμία ρύθμιση και κανέναν κανόνα, ενώ «κλέβει» φόρους και εισφορές.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος θίγει και το θέμα της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας τις αιτίες που στερούν από την ελληνική οικονομία τη δυνατότητα για δημιουργία θέσεων εργασίας: «Η ελληνική επιχείρηση υφίσταται τον βρόγχο του εκτεταμένου κρατικού παρεμβατισμού, τη γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντιεπιχειρηματικό και αντι-επενδυτικό κλίμα. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της να δημιουργεί θέσεις εργασίας - πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος».

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι προσέρχεται στο διάλογο με την απόφαση να μη συζητήσει θέματα που άπτονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κατώτατων ορίων αμοιβών.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι η Εθνική Σύμβαση είναι ιερή και απαραβίαστη και ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν θα αποδεχθεί μείωση των μισθών, κατάργηση ή μείωση του 13ου και του 14ου μισθού ή ο,τιδήποτε αφορά ωριμάνσεις ή κανονισμούς.

Κέρδος online

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες