Επικοινωνία

Από το Blogger.
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

15 ΜΕΡΕΣ= ΜΕΤΡΑ 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Διορία 15 ημερών έδωσε η τρόικα στη κυβέρνηση για τις επικουρικές. «Ανακοινώστε μέτρα 300 εκατ. ευρώ τις επόμενες δύο εβδομάδες». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους στις 6 σήμερα το πρωί μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα θα πρέπει ανακοινώσουμε πειστικά μέτρα προκειμένου να μην δοθούν και τα 600 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν με «λερναία ύδρα». «Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό η άλλη πλευρά μπορεί να ανοίξει δύο» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και εννοούσε τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που προκάλεσε και τη διαφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά στη σύσκεψη των αρχηγών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο του Eurogroup, άφησε αιχμές για τη στάση του προέδρου της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν τα οποία «εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ’ εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου αυτού».

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του Eurogroup με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τετάρτης έδειχνε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί τα είχαν βρεί σε όλα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να ρώτησε τον Λουκά Παπαδήμο: «θα είστε αύριο έτοιμοι για να ανακοινώσω τη συνεδρίαση του Eurogroup;». Στο ερώτημα αυτό φαίνεται ότι απάντησε καταφατικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ωστόσο, οι ώρες περνούσαν και λευκός καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έβγαινε. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναχώρησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και απάντησε στα δεκάδες ερωτήματα των δημοσιογράφων με ένα ποίημα του Καβάφη.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στην γραφεία του ΛΑΟΣ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Την ίδια από το γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί σε όλα πλην ενός θέματος. Εν συνεχεία χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ για να δοθεί στη δημοσιότητα και νέα ανακοίνωση από το Μαξίμου στην οποία διευκρινίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε διαφωνίες.

Το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων ήταν εκείνο που δημιούργησε την εμπλοκή στις συζητήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή τα 600 εκατ. ευρώ που ζητά η τρόικα να μην δοθούν μόνο από τις επικουρικές συντάξεις.

Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Μπεγλίτη, διαφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς έκρινε ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ να θέτει ένα ζήτημα το οποίο πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων.

Τη στιγμή που έβγαινε στο προσκήνιο η διαφωνία των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου έμπαινε η τρόικα για να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με τον Λουκά Παπαδήμου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες