Επικοινωνία

Από το Blogger.
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ- ΤΙΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

 Συνδεδεμένη ιστορικά με την κοινωνική άνοδο που διασφάλιζε, η εισαγωγή στα πανεπιστήμια απέκτησε στο πέρασμα του χρόνου χαρακτήρα «μάχης». Μυθοποιήθηκε και δραματοποιήθηκε. Καθώς μάλιστα οι χιλιάδες υποψήφιοι και οι οικογένειές τους αποτελούσαν πάντοτε ένα πρώτης τάξεως ακροατήριο, το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτέλεσε πεδίο τακτικών αλλαγών και πειραματισμών.

Το υπό κατάθεση Εξεταστικό έχει το προνόμιο να είναι το πρώτο που δείχνει να συγκεντρώνει την υποστήριξη ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και παραγόντων του χώρου της Εκπαίδευσης. Υπό αυτή την έννοια, ξεκινά από θετική αφετηρία και η προώθησή του δημιουργεί ελπίδες μετάβασης σε ένα σύστημα περισσότερο σύγχρονο από το ισχύον, που εξοντώνει τους μαθητές και αποθεώνει την παπαγαλία.

Διαφωνίες προφανώς υπάρχουν. Συνολικές ή επιμέρους...


Οι βασικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα που προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το σχολικό έτος 2014-2015

Εξι βασικές αλλαγές, σε σχέση με το ισχύον εξεταστικό σύστημα, περιλαμβάνονται στην πρόταση της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Παιδείας για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Τα έξι «κλειδιά» της νέας πρότασης
Το νέο σύστημα εισαγωγής θα εφαρμοστεί πλήρως το σχολικό έτος 2014-15, δηλαδή, αφορά όσους μαθητές φοιτούν φέτος στη Γ΄ γυμνασίου. Οι μαθητές που πηγαίνουν φέτος στην Α΄ λυκείου, θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις με ένα μεταβατικό σύστημα, που θα συνδυάζει στοιχεία από το ισχύον και το καινούργιο.
Το σχέδιο για το νέο εξεταστικό προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση των μαθημάτων, διπλές εξετάσεις (απολυτήριες και εισαγωγικές) την ίδια ημέρα, και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης. Ειδικότερα, οι έξι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
1 Οι Πανελλαδικές θα διεξάγονται την ίδια ημέρα και μάλλον την ίδια ώρα με τις ενδοσχολικές εξετάσεις
2 Οι μαθητές θα διαγωνίζονται σε 3 έως 5 μαθήματα, τα οποία θα επιλέγονται από τα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ στα οποία επιθυμεί να εισαχθεί κάθε υποψήφιος. Θα δίνονται δύο ξεχωριστές ομάδες θεμάτων όπου στην πρώτη θα απαντούν όλοι και στη δεύτερη μόνο όσοι θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
3 Οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξάγονται από την Α΄ έως τη Γ΄ λυκείου σε κοινά θέματα για όλους τους μαθητές, ενώ ο μέσος όρος των βαθμολογιών θα υπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ σε ποσοστό που δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
4 Θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των υποψηφίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, στα οποία δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις.
5 Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν δύο μηχανογραφικά. Το πρώτο θα συμπληρώνεται τον Φεβρουάριο και θα αφορά μόνο τις σχολές στις οποίες θα μπορούν να περάσουν οι υποψήφιοι χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Μετά τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών τον Ιούνιο, οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές θα υποβάλλουν νέο οριστικό μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους.
6 Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επαναλαμβάνονται υπό προϋποθέσεις εντός του έτους 2 ή και 3 φορές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για μικρή μερίδα υποψηφίων και για ένα ή περισσότερα μαθήματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές που θα θελήσουν να εισαχθούν σε τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ τα υπόλοιπα 2 έως 4 μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν, θα καθορίζονται από το κάθε τμήμα ξεχωριστά.
Επισημαίνεται ότι από το 2014-15 οι Πανελλαδικές θα διενεργούνται από τον Ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων ο οποίος θα συσταθεί. Ο νέος Οργανισμός θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη, θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, θα επιλέγει τους βαθμολογητές και θα επιτηρεί όλη τη διοργάνωση των εξετάσεων.
Τι θα ισχύσει για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου
Σ΄ ένα μεταβατικό εξεταστικό σύστημα θα δοκιμαστούν όσοι μαθητές πηγαίνουν φέτος στην Α΄ λυκείου. Ενώ η αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν το νέο σύστημα να εφαρμοστεί πλήρως για τους συγκεκριμένους μαθητές, τελικά, αποφάσισε να μετατεθεί η πλήρης εφαρμογή του έναν χρόνο αργότερα. Το μεταβατικό σύστημα, προβλέπει Πανελλαδικές Εξετάσεις σε 4 μαθήματα από 6 που ισχύει σήμερα. Στο τέλος της Γ΄ λυκείου θα διεξαχθούν εξετάσεις όπως οργανώνονται και σήμερα. Η τελική εξέταση ανά μάθημα, θα περιλαμβάνει και εδώ δύο ομάδες θεμάτων (για την απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ). Οι μαθητές που εξετάζονται και στη δεύτερη ομάδα θεμάτων θα δίνουν τέσσερα μαθήματα που θα καθορίζονται από τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Και οι μαθητές που πηγαίνουν φέτος στην Α΄ λυκείου, θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται σε τμήματα χαμηλής ζήτησης χωρίς εξετάσεις.

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες