Επικοινωνία

Από το Blogger.
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΦΛ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-8 ΜΑΡΤΙΙΟΥ

 Γιορτάζουν:Ερμής, Θεοφύλακτος.
 
Επέτειοι:Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.
Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.
Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Γεγονότα

1904: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα. 
 
 
 
1941: Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδα Καθημερινή ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ. 
 
 
1944: Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες. 
 
1970: Αποτυγχάνει δολοφονική απόπειρα κατά του αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο οποίος βρισκόταν σε ελικόπτερο που μόλις είχε απογειωθεί. Οι δράστες ανήκαν στο χώρο των σκληροπυρηνικών ενωτικών του Εθνικού Μετώπου
 
1995: Ο Κωστής Στεφανόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 
 
 
2007: Ψηφίζεται ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ξεσπούν επεισόδια, που κορυφώνονται με το κάψιμο της σκοπιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Γεννήσεις

1841: Αναστάσιος Χρηστομάνος, χημικός, από τους θεμελιωτές της Χημείας στην Ελλάδα. (Θαν. 2/10/1906)
 
 
1904: Νίκος Σκαλκώτας, συνθέτης, που μετά θάνατον αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα. (Θαν. 20/9/1949)
 
 
1907: Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τους κορυφαίους νεοέλληνες πολιτικούς, που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Θαν. 23/4/1998)  
 

Θάνατοι

1917: Φέρντιναντ Φον Ζέπελιν, γερμανός κόμης, δημιουργός του ομώνυμου αερόπλοιου. (Γεν. 8/7/1838)
 
 
1971: Χάρολντ Λόιντ, αμερικανός κωμικός, που διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους του βωβού κινηματογράφου. (Γεν. 20/4/1893)
 
 
2005: Θεόδωρος Σκουλικίδης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που με τις γνώσεις, τις ιδέες και τις πρωτοποριακές του απόψεις συνέβαλε στη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης. (Γεν. 1925)

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες