Επικοινωνία

Από το Blogger.
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Στην Κονταριώτισσα το μοναδικό κέντρο Ψυχο-Διαγνωστικής Αξιολόγησης οδηγών της χώρας


Το μοναδικό, πιστοποιημένο από το κράτος, Κέντρο Ψυχο-Διαγνωστικής Αξιολόγησης Οδηγών (ΚΕ.Ψ.Α) στην Ελλάδα, εδρεύει στην Πιερία και συγκεκριμένα στην Κονταριώτισσα Πιερίας, όπου την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του. Διευθυντής του Κέντρου ο Dr. Αναστάσιος Σταλίκας, Ερευνητής, Κλινικός-Αθλητικός Ψυχολόγος, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Σκοπός του ΚΕ.Ψ.Α. είναι η αξιολόγηση των οδηγών όλων των Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όπως ΗΛΠΑΠ-ΗΣΑΠ-ΟΣΕ-ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ-Ο.Α.Σ.Α., επίσης οδηγοί σχολικών λεωφορείων, ΤΑΞΙ αλλά και ιδιώτες οδηγοί.
Η αξιολόγηση αυτή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ειδικές για το σκοπό αυτό πιστοποιημένες δοκιμασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλίζονται τόσο ο οδηγός όσο και το επιβατικό κοινό.

Στους χώρους του θα αξιολογούνται οδηγοί όλων των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς από όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ίδρυση και Λειτουργία του ΚΕ.ΨΑ επετεύχθη το 1998, μετά από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες και με τη συνεργασία του ΟΣΕ. (ΦΕΚ 1316/τ.Β/31-12-1998).
Το ΚΕ.Ψ.Α. ιδρύθηκε με βάση τόσο την Ελληνική Νομοθεσία όσο και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχικά λειτούργησε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΟΣΕ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.


Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ/ΨΥΧΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η εφαρμογή επιστημονικής μεθοδολογίας στο χώρο που έχει σχέση με την ασφάλεια οδήγησης αποτελεί για τη χώρα μας μια αδήριτη αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα, που κατανοήθηκε απόλυτα από τις προηγμένες χώρες και τις ώθησε να ιδρύσουν Κέντρα Ασφάλειας Οδήγησης, που ασχολούνται με τα ανθρώπινα όρια ασφάλειας οδήγησης και με τις προδιαγραφές ενός ασφαλούς οδηγού. Τα κέντρα αυτά αξιολογούν, μελετούν και αναλύουν, βγάζοντας συμπεράσματα για όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια οδήγησης σε σχέση με τον άνθρωπο.
Με την ολοκληρωμένη Ψυχολογική-Ψυχοτεχνική Αξιολόγηση διαπιστώνονται:
Α) Η καταλληλότητα ή μη του οδηγού
Β)Τα όρια ασφάλειας του οδηγού
Γ)Η επιρρέπεια στο ατύχημα
Δ)Τα όρια αποκατάστασης μετά από τροχαία ατύχημα ή απεξάρτησης από χρόνια χρήση τοξικών ουσιών.
Πραγματοποιώντας τον Ιατρικό Έλεγχο και την Ψυχοτεχνική Αξιολόγηση, εφαρμόζουμε τόσο τις οδηγίες του Ελληνικού Κ.Ο.Κ., όσο και την οδηγία της Ε.Ε. 91/439.

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Η έννοια της καταλληλότητας οδήγησης αυτοκινήτου συμπεριλαμβάνει τη σωματική, πνευματική (διανοητική) και χαρακτηρολογική καταλληλότητα.
Η σωματική καταλληλότητα αποκλείεται μόνον τότε, όταν οι σωματικές ελλείψεις (νόσος-αναπηρία), δεν αναπληρώνονται με τεχνικά μέσα, φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη.
Η πνευματική (διανοητική) καταλληλότητα επηρεάζεται από τη μείωση της διανοητικής ικανότητας (χαμηλό δείκτη νοημοσύνης), από την ψυχική/λειτουργική ή και την ψυχοφυσική ικανότητα, η οποία επιδρά άμεσα και αρνητικά στην οδήγηση.
Η έννοιας της χαρακτηρολογικής καταλληλότητας αναφέρεται σε μορφές οδηγικής συμπεριφοράς που μπορούν να καθορίσουν θετικά ή αρνητικά τη συμπεριφορά στην οδική κυκλοφορία. (Εφαρμογή του Point System από το σύστημα ελέγχου, δηλαδή από την Τροχαία).
Η εφαρμογή της ψυχολογικής/ψυχοτεχνικής μεθοδολογίας συμβάλλει καταλυτικά:
Α)Στην πρόληψη των ατυχημάτων
Β)Στην αναβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας του επιβατικού κοινού και στο γόητρο των αντίστοιχων φορέων, διασφαλίζοντας τα κοινό με ασφαλείς οδηγούς.
Γ)Στη μείωση των ατυχημάτων σε ανθρώπινα θύματα και στις θετικές επιπτώσεις στο δημογραφικό μας πρόβλημα (2000 νεκροί και χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες εφ’ορου ζωής).
Δ)Τέλος θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στην Εθνική μας Οικονομία από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις (αποζημιώσεις-υλικές ζημιές-ασφάλειες).
Η ψυχοτεχνική αξιολόγηση των οδηγών, όπως επισημαίνει ο Dr Αναστάσιος Σταλίκας, όλων των μορφών οδήγησης και ιδιαίτερα όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί εθνική αναγκαιότητα για τους εξής λόγους:
Η ψυχοτεχνική αξιολόγηση περιλαμβάνει:
1. Αξιολόγηση επιδόσεων όρασης
2. Αξιολόγηση επιδόσεων ακοής
3. Αξιολόγηση προσοχής-αυτοσυγκέντρωσης
4. Αξιολόγηση χρόνου κίνησης και χρόνου αντίδρασης σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα
5. Αξιολόγηση ορίων ψυχικής καταπόνησης (Σταθερότητα Stress)
6. Αξιολόγηση Οπτικού Προσανατολισμού
7. Αξιολόγηση Επιπέδου Νοημοσύνης.

Ο ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΑΛΙΚΑΣ

Ο Δρ. Αναστάσιος Σταλίκας γεννήθηκε στην Κονταριώτισσα Πιερίας. Είναι Ερευνητής-Κλινικός-Αθλητικός Ψυχολόγος, τ. Προϊστάμενος του Τμήματος Αθλητικής Ψυχολογίας και Επικεφαλής στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ κατά την περίοδο 2006-2007.
Είναι Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Wurzburg της Γερμανίας με 10ετείς σπουδές και Αριστούχος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Ψυχολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τυγχάνει συνιδρυτής του ΕΚΑΕ-ΟΑΚΑ από το 1978 και έχει πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο με παρα πολλές συμμετοχές και ανακοινώσεις σε επιστημονικά Συνέδρια (Ελληνικά, Διεθνή, Παγκόσμια).
•Από το 1980 μέχρι και το 2004 συμμετείχε ως ψυχολόγος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας.
•Από το 1984 μέχρι το 1986 Φιλοξενούμενος Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.
•Από το 1997 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Φίλων Ολυμπιακού Πνεύματος.
•Από το 1998 μέχρι και το 2003 Επισκέπτης Καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μονάχου Γερμανίας, στον τομέα Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας.
•Από το 1998 ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχο-Διαγνωστικής Αξιολόγησης, του μοναδικού κέντρου στη χώρα μας για Πιστοποίηση καταλληλότητας οδηγών-πιλότων και όλων των μορφών οδήγησης.
•Από το  1998 μέχρι το 2006 ειδικός Σύμβουλος της Επιτροπής Έρευνας, Πρόληψης και Ελέγχου Ατυχημάτων Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.
•Από το 2001 μέχρι και σήμερα μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για τη στήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όσο και σε θέματα Εκκλησία και Αθλητισμός.
•Μέλος Επιστημονικών Εταιριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό
•Εκδότης του περιοδικού «Αθλητική Επιστήμη – Θεωρία και Πράξη» του ΕΚΑΕ-ΟΑΚΑ.
•Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο καθώς και πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

0 σχόλια:

www.StinPieria.gr

Διαφημιστείτε ΕΔΩ

Αναγνώστες